Низкопрофільна гума: переваги та недоліки

16 травня 2022 р.

При підборі нових покришок автовласник може вільно вибирати такі параметри як сезонність, дизайн протектора і цінова категорія. Однак із висотою профілю все не так просто. Існують правила та принципи, на які необхідно спиратися, щоб зберегти їздові характеристики автомобіля на стабільно високому рівні.

Насамперед слід переконатися, що автовиробник дозволяє встановлювати низькопрофільні покришки на колеса конкретного транспортного засобу. Ця інформація наведена в посібнику користувача. Помилки або навмисне ігнорування правил можуть призвести до додаткових витрат або навіть спричинити аварійну ситуацію.

Які шини називають низькопрофільними

Очевидно, що свою назву шини з низьким профілем отримали через пропорції. Зазвичай висота профілю становить 55% і від ширини. Якщо показники нижчі від даного кордону, значить, йдеться про низькопрофільну гуму.

Визначити висоту профілю можна за типорозміром. Також цю особливість іноді вказують додаткові слова у назві моделі: наприклад, performance, high performance чи sport. Для спортивних шин характерний найнижчий профіль, він може становити 40 або навіть 35%.

Спочатку шини зі специфічними пропорціями були розроблені для оснащення гоночних авто. Вони використовувалися виключно на треку, тому що могли виявити свої якості лише на ідеально рівній поверхні. Сьогодні низькопрофільні моделі все частіше з'являються в асортиментах різних виробників. Інженери досягли успіху в адаптації цих шин для доріг загального користування. Автомобілісти, які високо цінують швидкість, можуть придбати такі покришки для легкового транспорту, позашляховиків та кросоверів.

Позитивні якості та плюси: чому варто купити низькопрофільну гуму

Головною перевагою, звичайно, стає безкомпромісна динамічність. Більшість шин з низьким профілем мають швидкісний індекс H або V (відповідно, 210 і 240 км/год). Моделі, випущені з позначкою «спорт» можуть розвивати ще більшу швидкість - до 270 або максимальної позначки в 300 км/год (індекси W і Y).

Щоб конструкція шин гідно витримувала навантаження, виробники винаходять усілякі способи зміцнення каркасів та посилення боковин. Вони використовують високотехнологічні, сучасні матеріали та унікальні методики, а також невпинно оптимізують і покращують малюнки протекторів.

Для багатьох вимогливих автомобілістів найважливішою перевагою є керованість. У цьому розрізі низькопрофільна гума також значно перевершує моделі з традиційними пропорціями. Справа в тому, що «тонкі» покришки створюють ширшу та стабільнішу пляму контакту. В результаті колеса швидше і точніше реагують на кожен рух керма, автомобіль бездоганно виконує маневри і входить в повороти, ефективно гальмує незалежно від дорожньої ситуації. Саме низький профіль шин захищає транспортний засіб від заносів та пробуксувань, гарантуючи водієві повний контроль.

На завершення варто відзначити, що низькопрофільні моделі мають надзвичайно привабливий дизайн. Вони здатні перетворити автомобіль, забезпечити йому респектабельність та «дорогий» зовнішній вигляд. Багато майстрів задіють таку гуму у процесі тюнінгу.

Техніка безпеки: до чого варто підготуватися при покупці низькопрофільних шин

До списку недоліків таких покришок можна включити відносно невеликий термін служби. Конструкція моделей з низьким профілем така, що найкраще вони показують себе на дорогах з рівним покриттям. Наприклад, на якісному асфальті міських вулиць чи швидкісному шосе. Якщо ж використовувати низькопрофільні колеса для їзди нерівною трасою або ґрунтовими путівцями, вони досить швидко вийдуть з ладу через проколи, порізи або розриви. Також висока ймовірність деформації каркасу шин. При найгіршому збігу обставин пошкодження можуть стосуватися диска.

Чим нижче профіль, тим більш високим є навантаження на деталі підвіски. Також споживачі зазначають, що низькопрофільні шини порівняно слабко справляються з акваплануванням і генерують більше шуму, ніж стандартна гума.

У нашому інтернет-магазині ви можете легко та швидко підібрати будь-які покришки з потрібним вам типорозміром. Доставка здійснюється по всій країні.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення