Коли потрібно перевзутися на зимову та літню гуму

11 березня 2024 р.

В Украні сезони досить чітко розділені між собою та нерідко відповідають календарним кордонам. Це означає, що автомобілістам доводиться міняти покришки як мінімум двічі на рік: із зимових на літні та назад. Останнім часом все популярнішою стає всесезонна гума, вона дає певні гарантії в період міжсезоння, тому багато українців додають у свій асортимент ще й третій комплект шин. Закономірне питання – як змінити покришки вчасно? Які орієнтири вибрати водію, якщо в офіційних правилах дорожнього руху конкретні часові межі не вказані.

Навіщо потрібні літні та зимові покришки

Незважаючи на те, що історія виробництва автомобільних шин налічує понад 130 років, а у розробку нових моделей щороку вкладаються багатомільйонні інвестиції, створити ідеальні універсальні шини не вдалося нікому. Компанії диференціюють продукцію за багатьма критеріями, роблячи ставку на те, що кожна конкретна модель буде найкращою в обмеженому діапазоні характеристик.

Тому літні та зимові шини так сильно відрізняються за зовнішнім виглядом та їздовими властивостями. Моделі для теплої пори року можуть похвалитися досить щільним та жорстким компаундом, а також відносно неглибокими дренажними каналами. Вони чудово захищені від спеки, але не можуть витримувати холоду. При зниженні температури гума дубіє і не гарантує якісного зчеплення з дорогою. В результаті автомобіль стає некерованим, а ризик виникнення аварійної ситуації зростає.

Зимові покришки, характеризуються м'яким компаундом і рельєфним протектором. Вони легко адаптуються до морозу, не бояться льоду, снігу та сльоти. Однак спроби використовувати їх теплу пору року призведуть до швидкого зношування полімерної суміші.

Всесезонні моделі ближчі за всіх до універсальних. Їх навіть можна застосовувати беззмінно у регіонах з м'яким кліматом. Вони відмінно функціонують у діапазоні від -10 до +15 градусів за Цельсієм.

Коли змінювати шини: за календарем або термометром?

Експерти дійшли висновку, що оптимальна межа для зміни покришок – це +5 градусів за Цельсієм. Саме на цю цифру варто орієнтуватися, коли відбувається зміна сезонів.

Зниження температури до +5 градусів восени красномовно вказує на те, що літні покришки скоро перестануть справлятися зі своїми завданнями. Їх необхідно замінити зимовими або всесезонними, коли вказана температура встановиться як середньодобова.

Коли навесні з дорожнього полотна зійде сніг та лід, а потепління стане стабільним (середньодобовий показник зафіксується на +5 градусах), зимові шини можна замінити літніми або всесезонними.

Деякі автовласники вважають за краще «перевзутися» за календарем. Вони переходять на зимові шини на початку жовтня і не знімають аж до середини квітня.

Подібний підхід надає кілька істотних переваг:

  • похолодання не стане неприємним сюрпризом;
  • можна заощадити час і не стояти в чергах до шиномонтажної майстерні;
  • недосвідчені водії, які провели за рулем відносно небагато часу, отримують час для адаптації до параметрів авто, що змінилися (маневреність, керованість, динамічність, гальмівна ефективність).

Останній пункт особливо актуальний у разі, коли на зиму було обрано шиповані шини.

У нашому інтернет-магазині ви легко підберете покришки з потрібними вам характеристиками та властивостями. Щоб отримати додаткову консультацію щодо продукції або роботи магазину, зверніться до наших менеджерів.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення