Зимові «липучки»: що це і для чого вони потрібні

30 грудня 2022 р.

Називаючи шини «липучками», автомобілісти використовують сленговий вираз. Фактично маються на увазі фрикційні покришки з дизайном нордичного типу. Завдяки величезній кількості тривимірних ламелів, безлічі кромок зачеплення і спеціальному еластичному компаунду вони дуже щільно прилягають до дорожнього полотна (імітація прилипання). У цих моделей цілий ряд переваг, тому що вони відмінно підходять для використання на будь-якій поверхні в різних кліматичних умовах. Це справжні універсальні колеса.

Чим «липучки» відрізняються від інших моделей

Варто одразу уточнити, що ніде в офіційній документації ви не зустрінете цього терміну. Також не існує жодного подібного маркування. Тому поділ на «липучки» та «нелипучки» має умовний характер. Насправді це скоріше відмінності між зимовими шинами з нордичним протектором від гуми з європейським дизайном.

«Липучками» прийнято вважати покришки, які мають:

  1.  Підвищена кількість ламелей (тонких прорізів у верхньому шарі компаунду). Порівнюючи нордичну гуму з європейською чи шипованою, можна сказати, що вона буквально вкрита ламелями. Більше того, їхня глибина набагато більша. В результаті блоки шини розкриваються з більшою амплітудою, забезпечуючи колесам чудове зчеплення з дорогою.
  2.  Набагато м'якіший, пластичний компаунд. Розробляючи формули полімерних сумішей для таких шин, виробники роблять ставку саме на м'якість. Вони додають в суміш термостійкі присадки та пластифікатори, щоб запобігти застиганню та замерзанню коліс.
  3.  Досить низькі індекси швидкості. Як правило, у типорозмірах «липучок» можна побачити індекси не вище за S, Q, R. Виною тому специфіка самої конструкції протектора - глибокі ламелі, щільно розташовані один біля одного, і м'який компаунд. Такі колеса не гарантують водію високої керованості на високій швидкості, це важливо враховувати під час підбору.

Ще один факт – у протекторі «липучок» немає шипів чи отворів для їх встановлення.

Основні плюси та мінуси шин «липучок»

Оскільки шини цієї категорії були спроектовані як універсальні, вони можуть похвалитися вражаючим переліком переваг. Наприклад, вони дуже добре збалансовані і демонструють відмінні їздові властивості на сухому асфальті, в дощову або снігову погоду, під час руху по шузі та сльоті. Це комфортні та тихі шини, які зазвичай отримують безліч позитивних відгуків саме через ці свої характеристики.

Недоліками зимових «липучок» стають такі особливості:

  •  при їзді по льоду та укоченому снігу показують результат краще, ніж європейські покришки, але гірше, ніж шиповані;
  •  на сухому асфальті та калюжах їхня гальмівна ефективність набагато краща, ніж у шипованих, але трохи гірша, ніж у європейок;
  •  знос відбувається швидше, порівняно з шинами, що мають європейський дизайн;
  •  на пухкому снігу прохідність відносно невисока.

Однак, всі ці нюанси дуже залежать від конкретної моделі шин, задуму виробника та кліматичних умов у вашому регіоні.

Експерти рекомендують купувати шини «липучки» у перевірених відомих брендів. У цьому випадку ви точно отримаєте продуктивні, надійні, безпечні та комфортні шини.

У нашому інтернет-магазині до цієї категорії покришок відносяться моделі Bridgestone Blizzak VRX, Nokian Hakkapeliitta R2 та Michelin X-Ice 3. Звичайно, їх набагато більше. Ви можете самостійно знайти їх, скориставшись рекомендаціями статті. Ви також можете звернутися до наших консультантів за допомогою.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення