Які шини краще підходять для електромобілів

30 вересня 2022 р.

Електрокари суттєво відрізняються від автомобілів із двигуном внутрішнього згоряння. Різниця очевидна як для водія, що керує транспортним засобом, так і для пасажирів. Не дивно, що таким автомобілям потрібні спеціальні шини. Покришки, які будуть встановлені на колеса електрокара, повинні мати низку особливих властивостей. Тільки в такому випадку вони зможуть забезпечити досить високий рівень безпеки та комфорту для всіх учасників руху.

Як підібрати гуму для «електрички»

Рушійною силою електроавтомобілів є бензин чи інший вид пального, а безпосередньо електроенергія. Це дозволяє захистити довкілля від шкідливих викидів, неминучих при згорянні будь-якого палива. Проте вага такого транспорту значно зростає. Виною тому батарея, яка накопичує у собі заряд.

Виробники, які розробляють спеціальні покришки, беруть до уваги такі фактори:

  1.  Шини повинні допомагати заощаджувати заряд.
  2.  Гума повинна створювати якісне зчеплення з дорогою та гарантувати гідну гальмівну ефективність.
  3.  Колеса повинні бути стійкими до абразивного зносу, механічних пошкоджень та навантажень.
  4.  Ознакою висококласної гуми стає як продуктивність, а й комфорт (тиша, м'який хід).

Сучасні технології дозволяють виготовляти шини, які відповідають усім цим принципам і можуть похвалитися мінімальним опором коченню. Такий підхід дозволив розробникам оптимізувати витрати заряду. За даними різних тестів, лише завдяки зниженому опору коченню електромобіль здатний проїхати на 5-10% більшу дистанцію (тобто це дає водієві кілька додаткових кілометрів).

Однак власникам електричного транспорту варто підготуватися до того, що через вагу авто покришки зношуватимуться в середньому на 30% швидше, ніж шини на традиційних автомобілях.

Конструкція та протекторний малюнок

Більшість шин, оптимізованих або призначених для оснащення електрокарів, одержують протектор із досить вузькими кільцевими дренажними канавками. Подібний прийом сприятливо позначається на площі та формі контактної плями. Чим більше і щільніше робоча зона, тим краще керованість авто, вища його динаміка і коротший гальмівний шлях.

Питання шумності виробники приділяють пильну увагу. Справа в тому, що електротранспорт сам собою дуже тихий. Звичайно ж, гума не повинна генерувати жодних зайвих звуків. З цією метою компанії задіяють свої найкращі технології та винаходи. Шини оснащені додатковими внутрішніми прошарками, що поглинають шум та вібрацію. Крім того, безперервно оптимізується дизайн бічних зон таких покришок (для посилення аеродинамічного ефекту).

У списку кращих моделей для електрокарів передбачувано шини від Continental (Conti.eContact) і Bridgestone (Ecopia EP500), а також Michelin (Pilot Sport EV). Ці компанії пропонують літні та зимові покришки зі спеціальною конструкцією та в дуже цікавих типорозмірах.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення