Які будуть наслідки, якщо поставити спрямовані шини задом наперед?

15 травня 2023 р.

Покришки зі спрямованим малюнком протектора користуються великою популярністю серед водіїв, завдяки прекрасним їздовим властивостям. Вони відрізняються підвищеним зчепленням, відмінним акустичним комфортом, керованістю і стабільною поведінкою на дорозі. Але є і особливість. Такий дизайн передбачає правильну установку покришок в певному напрямку, про що говорить і маркування подібних шин. У чому ще особливість спрямованої гуми і що буде, якщо поставити її неправильно, поговоримо нижче.

Особливості спрямованих покришок

При виготовленні цього типу гуми враховується напрямок обертання колеса. Всі елементи протектора розташовані таким чином, щоб працювати максимально ефективно в одному векторі руху. Ці комплектуючі мають додаткове маркування на боковинах – стрілки або трикутники, що вказують напрямок руху, і напис «Rotation».

Дренажна система спрямованих шин орієнтована по ходу обертання колеса, канавки сходяться до центру у напрямку руху. В даному сегменті випускаються всі типи покришок – різної сезонності, з шипами і без, симетричні і асиметричні. Але найчастіше виробники вдаються до цього дизайну при створенні зимових моделей і так званих «дощових» шин.

Коли потрібні спрямовані покришки

Досвідчені автовласники відзначають, що цей тип комплектуючих стане кращим вибором для міських трас. Вони прекрасно адаптуються до зміни швидкостей, м'яко маневрують в потоці, добре розганяються і гальмують, при цьому відрізняються стійкістю до зносу і паливною економічністю.

Підвищити зчіпні якості спрямовані шини допомагають задньопривідним автомобілям. Ведені передні колеса, обладнані такою гумою, краще контактують з трасою, забезпечуючи безпеку на будь-якому типі покриття.

Зимові шини з спрямованим дизайном показують високі результати прохідності. Дренажна система ефективно очищає пляму контакту від снігу, знижуючи ризик пробуксовок. Влітку покришки зберігають контакт з дорогою навіть під час сильних опадів, стабілізують рух, нейтралізують ефект аквапланування.

Помилка при установці

Коли мова про шиномонтаж, краще довіритися професіоналам. Адже в приватному гаражі вам можуть встановити спрямовані шини задом наперед, переплутавши напрямок малюнка. Після цього доведеться зіткнутися з цілим рядом неприємностей.

Перша проблема полягає в зниженні гальмівних властивостей покришки. Незалежні дослідження показали, що неправильно встановлена спрямована шина втрачає до півтора метрів гальмівного шляху. На перший погляд, це невеликий показник. Але дорога – зона підвищеної небезпеки, і навіть такий незначний, на перший погляд, показник може стати фатальним.

Друга небезпека чекає на мокрому покритті. Неправильно встановлена спрямована шина втрачає значну частину своїх дренажних властивостей. Мова не тільки про аквапланування на літній трасі, а й про рух по снігу і сльоті. Через те, що вологоевакуаційні канавки розташовані неправильно, вони не можуть з тією ж точністю і швидкістю розрізати водну плівку або виштовхувати снігову кашу з плями контакту. Вже на 70 км/год автомобіль втратить управління при проходженні калюжі або при русі по сніговій кірці. Чи варто говорити про небезпеку, яка чекає водія на трасі, де швидкості завжди набагато вище. В даному випадку неправильний монтаж спрямованих покришок – пряма загроза аварійної ситуації.

Втрачаються і інші важливі властивості, які виробники закладають в спрямовану шину. При помилковій установці покришка втрачає маневреність і керованість, не може досить швидко реагувати на команди рульового колеса, виникають складнощі зі стабілізацією автомобіля на дорозі. Гума швидше зношується, не виробляючи в повній мірі свій ресурс. Але найбільшу небезпеку становить неправильна установка спрямованої гуми тільки з одного боку. В такому випадку автомобіль неминуче буде заносити в сторону, особливо, в момент гальмування.

Не довіряйте монтаж шин випадковим людям. Тільки кваліфіковані професіонали з досвідом можуть зробити все правильно, забезпечивши ваш комфорт і безпеку на дорозі.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення