Як шини впливають на керованість автомобілем

16 травня 2022 р.

Яким би швидким, маневреним та комфортабельним був автомобіль, йому необхідні правильно підібрані, якісні покришки. Багато ходових характеристик безпосередньо залежать від того, чи шини підходять конкретному транспортному засобу, чи відповідають сезону і типу дорожнього покриття.

Окрім того, при виборі нової гуми експерти рекомендують враховувати стиль керування автовласником. Сучасні виробники дедалі активніше диверсифікують свою продукцію. Вони пропонують спеціальні покришки для тих, хто цінує швидкість, віддає перевагу комфорту або шукає максимально високу прохідність.

Від чого залежить керованість

Коли автомобіль чутливо та швидко реагує на кермові команди, він автоматично стає безпечнішим та продуктивнішим. Кожен розробник прагне посилити цей параметр настільки, наскільки це можливо. В експерименти з дизайнами малюнків та складами компаунду інвестуються мільйони доларів. Тому можна сміливо стверджувати, що продукція світових лідерів промисловості має вражаючі характеристики та бездоганні експлуатаційні властивості (особливо новинки).

Одним із ключових факторів керованості шин є їх відповідність габаритам та технічним даним автомобіля. Це означає, що пошук гуми слід розпочати з визначення оптимального типорозміру. Помилки на цьому етапі або навмисне ігнорування рекомендацій можуть (і нерідко призводять) до помітного погіршення їздових якостей транспортного засобу, аж до створення аварійної ситуації.

Варто зазначити, що автовиробники надають своїм клієнтам певну свободу вибору. Найчастіше у посібнику з використання транспорту вказано кілька типорозмірів. Тобто, автомобіліст може варіювати висоту профілю та діаметр посадкового отвору в межах конкретного діапазону.

Щоб підвищити керованість, маневреність та динамічність транспорту, можна зробити вибір на користь моделей із найнижчим профілем із запропонованих. Чим менше відношення висоти профілю до його ширини, тим більша і стабільніша пляма контакту. Це позначається на тому, чи колесо деформується при входженні в повороти. Підвищення щільності зчеплення з дорогою безпосередньо впливає на те, що знижується ризик заносів та пробуксувань.

Увага до деталей

Покришки зазнають надзвичайно високих навантажень, впливу погодних факторів та абразивного зносу.

Не дивно, що автомобілісти постійно стикаються з такими явищами, як:

  • нерівномірний знос протектора;
  • механічні пошкодження боковин та протекторної стрічки (проколи, розриви та порізи);
  • застряглі камені та сміття;
  • руйнування структури полімеру (тріщини, сколи).

До списку також можна додати порушення геометрії та деформацію шин через неправильне зберігання. Усі ці фактори знижують керованість транспортного засобу. Щоб зберегти цей параметр на високому рівні, слід слідкувати за станом гуми.

Як продовжити термін служби та продуктивність покришок:

  • регулярно оглядати гуму на предмет пошкоджень;
  • незначні вади мають бути вчасно усунені;
  • своєчасно змінювати шини при зміні сезонів;
  • забезпечити колесам правильне зберігання;
  • не використовувати покришки, якщо залишкова глибина їх протектора наближається до мінімально допустимих значень;
  • відслідковувати та коригувати рівень внутрішнього тиску.

У нашому інтернет-магазині ви знайдете найкращі моделі шин, розроблені для будь-якої погоди та різних типів доріг. Якщо вам потрібна додаткова інформація або допомога з підбором, звертайтеся до онлайн-консультантів.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення