Як підібрати диски на свій автомобіль

30 вересня 2022 р.

Підбір дисків такий же важливий, як і пошук ідеальної гуми. Враховуючи різноманітність марок та моделей транспортних засобів, не дивно, що деякі українці мають труднощі з вибором комплектуючих. Вони губляться в усіх розмірах і параметрах, а також не можуть зорієнтуватися в тому, які диски кращі, сталеві або литі.

Експерти рекомендують максимально відповідально поставитися до пошуку дисків, оскільки результат серйозно впливатиме на всі ключові характеристики авто. Більше того, припустившись помилки в габаритах, можна виявити, що диски просто неможливо встановити. Щоб уникнути зайвих витрат та заощадити свій час, краще заздалегідь зібрати основну інформацію.

Значення типорозміру диска

Можна провести аналогію між типорозміром шин та дисків. Дані про фізичні габарити кожного виробу зашифровані в буквенно-цифровій абревіатурі. Основні параметри колісних дисків:

  •  ширина;
  •  діаметр;
  •  виліт;
  •  кількість отворів для кріплення;
  •  відстань між протилежними отворами;
  •  діаметр центрального отвору.

Дізнатися, які комплектуючі потрібні саме вашому автомобілю можна з сервісної книги. Також цю інформацію можна знайти у спеціальних форумах в Інтернеті. У крайньому випадку завжди доступний дзвінок авто дилеру.

Литі чи сталеві колеса?

Очевидно, що в ідеалі диски мають бути дуже міцними та стійкими до навантажень. Виробники невпинно вдосконалюють свої технології та рецептури металевих складів, щоб досягти такого ефекту. Однак при цьому вони намагаються зменшити вартість своєї продукції до мінімуму. В результаті на ринку можна побачити диски наступних типів:

  •  литі;
  •  сталеві.

Найбільш доступними за ціною є сталеві. Їх часто встановлюють на автомобілі самі виробники транспортних засобів. Виготовлені з листової сталі, вони складаються із двох деталей, з'єднаних за допомогою зварювання. Деталі виробляють методом штампування.

Сталеві колеса дуже міцні та витривалі, їх можна підправити, якщо трапилася деформація. У списку недоліків виявилися такі властивості, як підвищена вага, складності з балансуванням коліс, скромний і простий дизайн.

Литі (легкосплавні) мають набагато привабливіший зовнішній вигляд. Крім того, вони представлені у величезному модельному ряду і перед автомобілістами виявляється широкий вибір різноманітних колірних рішень та модифікацій. За характеристиками литі колеса перевершують сталеві. Їхня геометрія бездоганна (балансування проходить простіше), вага набагато нижча (менший опір коченню, вище динамічність авто), вище стійкість до ударів і навантажень.

Багато в чому це через спеціальну технологію виготовлення - литі комплектуючі спочатку являють собою одну деталь, відлиту з міцного сплаву на основі алюмінію або магнію.

У результаті вибір типу диска залишається за автомобілістом. Йому варто зважити всі за і проти, а також врахувати майбутню географію переміщень та рівень навантажень на транспортний засіб.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення