Як доглядати за колісними дисками

03 березня 2023 р.

Будучи частиною автомобільних коліс, диски зазнають впливу великої кількості агресивних факторів. Камені та уламки льоду можуть залишити на них подряпини, надмірне навантаження призводить до деформації, не кажучи вже про вплив високих та низьких температур. Правильний догляд може продовжити термін служби дисків. Крім того, існують спеціальні засоби, що відновлюють їх зовнішній вигляд та покращують покриття.

Основи догляду за дисками: на що звернути увагу насамперед

Бруд, що налип на автомобільні шини і колісні диски, може зіпсувати не тільки настрій автовласника, а й спричинити зниження ходових характеристик коліс. Тому експерти рекомендують проводити очищення після їзди розмитими дрогами та бездоріжжям.

Основні забруднення накопичуються не на зовнішній стороні диска, а на внутрішній. Якщо особливо великі грудки бруду або льоду накопичуються в одній ділянці колеса, водій почне помічати биття керма.

Найбільші наслідки несуть механічні пошкодження дисків. Це можуть бути тріщини, що з'явилися після наїзду на яму з гострими краями. Також небезпечним ушкодженням вважається деформація диска. Вона з'являється при систематичних перевантаженнях автомобіля або в результаті одного сильного удару (зіткнення, потрапляння в яму, наїзд на бордюр на високій швидкості). Якщо не вжити заходів, колесо може підвести будь-якої миті. Це збільшує ризик виникнення аварійної ситуації, впливає на керованість транспортного засобу, розгінну динаміку та ефективність гальмування.

Найпоширеніші ушкодження: причини виникнення, заходи запобігання

Диски повинні мати правильні габарити та параметри, а також чітку геометрію. Якщо геометрію порушено, колеса починають працювати некоректно. Насправді якщо диск має таке пошкодження, використовувати його надалі категорично заборонено. Необхідно звернутися до майстерні для ремонту. Відновити геометрію в домашніх умовах неможливо, оскільки майстри використовують при цьому спеціальне обладнання.

Відмінною практикою є регулярна перевірка геометрії дисків під час зміни шин. Зазвичай це відбувається раз на півроку, коли літня гума змінюється на зимову і навпаки.

Більшість автовласників своїм головним ворогом по праву вважають корозію. Через іржу може постраждати будь-який металевий елемент автомобіля, проте є способи уповільнити її дію, тим самим продовжуючи термін роботи окремих деталей та вузлів.

Найшвидше іржа з'являється на штампованих дисках, тому власники таких коліс мають бути максимально уважними. Сьогодні на ринку представлена величезна колекція різноманітних засобів догляду за дисками. Їх наносять на поверхню вимитих та висушених комплектуючих. Завдяки спеціальному складу такі речовини утворюють на поверхні металу тонку захисну плівку. Вона запобігає появі подряпин, а також не дозволяє іржі, що вже з'явилася, зайняти більшу площу.

Якщо поверхня диска вже сильно постраждала, автомобіліст може повністю замінити лакофарбове покриття. Найкраще довіритися професіоналам, вони правильно виконають усі нюанси та тонкощі процедури, щоб колеса прослужили якнайдовше.

Найчастіше відновлення покриття відбувається так:

  •  старий шар знімають (металевою щіткою або за допомогою піскоструминного апарату);
  •  поверхню шліфують;
  • наносять ґрунтовку;
  •  диск покривають кількома шарами фарби та лаком.

Для фарбування можна використовувати порошкові фарби або емалі, які призначені для нанесення на метал. Подібну процедуру виконують для відновлення кованих та литих дисків.

Автокосметика: які засоби можна використовувати для догляду за дисками

Щоб захистити колеса від бруду, бітуму, перепадів температур і сонячного ультрафіолету, різні компанії пропонують відмінний вибір хімічних продуктів:

  •  рідини у пляшках та балонах (спреї), які розчиняють бруд різного походження;
  •  поліролі для нейтралізації дії солей у зимовий час, а також для відштовхування пилу;
  • губки та щітки специфічної форми, які дозволяють вичистити бруд із будь-якого куточка чи западини.

Набір для очищення дисків можна залишити у гаражі або возити із собою.

Експерти склали список найкорисніших рекомендацій, які допоможуть захистити колеса від пошкодження та продовжать термін їхньої служби:

  •  важливо дотримуватись граничної обережності під час паркування - більшість подряпин залишаються на дисках через контакт з бордюром;
  •  варто приділити увагу підбору автокосметики та дійсно користуватися нею;
  •  якщо для очищення дисків використовується високий тиск, необхідно задіяти спеціальні щітки, які не травмуватимуть лакофарбове покриття колеса;
  •  у жодному разі не можна обробляти поверхню литих та кованих дисків засобами, що містять бензин або розчинник. Покриття буде зіпсоване.

Ще один важливий фактор, який не можна забувати - це зберігання дисків. Якщо колеса залишаться надовго в несприятливих умовах, вони можуть бути пошкоджені.

Ключові помилки у догляді за дисками

У прагненні заощадити багато автомобілів намагаються використовувати для очищення дисків підручні засоби. Результатом нерідко стає пошкодження верхнього захисного шару та вихід виробу з експлуатації. Експерти вкрай не рекомендують слідувати сумнівним порадам на форумах та неперевіреним чуткам. Найкраще купити засіб із конкретним призначенням.

Чим можна зіпсувати диски:

  1.  Засобом для духовок - занадто агресивні компоненти цього аерозолю пошкоджують покриття диска, а також компаунд шин, якщо потрапляють на його поверхню.
  2.  Кислотні та лужні очищувачі – разом із брудом ці засоби прискорюють появу корозії та руйнують гальмівну систему авто.
  3.  Сталеві щітки та металеві губки, наждачний папір – основна причина появи глибоких подряпин на диску.
  4.  Побутові засоби для чищення - вони часто виявляються занадто сильними для дисків, пошкоджуючи їх зхисний шар і утворюючи подряпини.
  5.  Рідина для заправки запальничок - при тому, що бруд дійсно може бути усунений, на поверхні диска залишається шар легкозаймистої речовини. Це створює підвищений ризик займання.
  6.  Зубна паста та щітка – загалом це ефективний спосіб, але вкрай незручний.

Насамкінець, варто згадати миття високого тиску. Якщо правила не дотримуються, диски можуть постраждати.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення