Як дізнатися рік випуску шини?

13 березня 2023 р.

Виробники автомобільної гуми зробили все можливе, щоб їх товарами було максимально зручно та просто користуватися. Зокрема, вони так удосконалили систему маркування шин, що навіть за швидкого візуального огляду можна дізнатися всю ключову інформацію про конкретну модель.

На бічну сторону покришки наносяться спеціальні символи, цифри, абревіатури та цілі слова. Навчившись читати маркування, автомобіліст отримує повну свободу вибору. Він практично не потребує послуг консультантів, оскільки сам здатний ідентифікувати будь-яке колесо.

Де шукати дату виробництва шини

Насправді, виробники встановлюють дату виготовлення не для однієї одиниці товару, а для партії. Таким чином, з конвеєра сходить певна кількість шин з однаковими серійними номерами. Це може бути трицифрове або чотиризначне число, укладене в овальну рамку. Знайти його дуже просто, зазвичай воно на чільному місці збоку. Тризначними номерами було позначено покришки, виготовлені до 2000 року, а чотиризначними позначаються товари цього століття.

Перші дві цифри вказують на те, в який тиждень року було виготовлено шини. Наступна пара – позначення року випуску.

Система маркування, за якої дата виробництва формується із трьох цифр, використовувалася у 80-х та 90-х роках XX століття. У ній перші дві цифри також вказували тиждень року, а рік маркувався однією цифрою. Здавалося б, могла б виникнути плутанина. Проте розробники знайшли вхід. Покришки з 80-х отримали додаткові піктограми у вигляді зірочок, які розташовані по обидва боки серійного номера. Шини, зроблені в 90-і роки, забезпечені однією зірочкою або трикутником із зірочкою, що йдуть після номера.

Якщо ви підібрали модель на сайті нашого інтернет-магазину, то наш консультант з радістю підкаже вам дату її виробництва.

Наскільки важливим є вік шин: навіщо знати дату виробництва

Цікавитись датою виготовлення гуми дуже важливо, тому що покришки мають свій термін служби. Він дуже залежить від багатьох чинників, проте в середньому становить близько 7 років. При цьому виробники гарантують ефективність шин лише протягом перших 5-6 років (залежно від бренду та типу коліс).

Важливо розуміти, що термін служби включає час зберігання. Тобто якщо покришки 4 роки пролежали на складі або в гаражі, це не означає, що вони потім зможуть пропрацювати без проблем свої 7 років. У кращому випадку вони будуть корисними протягом 3-х сезонів. За умови, що умови зберігання були правильними.

Новими шини вважаються перші два роки від дати виробництва. Експерти не рекомендують купувати шини віком 5 років та старше.

Після закінчення гарантійного терміну (5-6 років) автомобіліст повинен самостійно ухвалити рішення про подальше використання гуми. Звичайно ж, він може звернутися за порадою до фахівця. Необхідно оцінити зовнішній вигляд та їздові характеристики коліс, щоб унеможливити аварійну ситуацію в майбутньому. Безпека та комфорт водія та пасажирів багато в чому визначаються тим, наскільки правильно працюють покришки, тому так важливо відстежувати появу тріщин, сколів, розривів, гриж та інших дефектів.

Чинники, що прискорюють старіння шин:

  •  неправильний тиск;
  •  експлуатація у невідповідних умовах (не той час року або тип дорожнього покриття);
  •  постійне навантаження;
  •  помилки з підбором за типорозміром;
  •  погано організоване сезонне зберігання.

В результаті компаунд зношується занадто швидко, з'являються різні пошкодження, а якість тягово-зчіпних характеристик знижується.

Прості способи продовжити життя шин

Насамперед необхідно вчасно змінювати покришки при зміні сезонів. Це гарантує водієві повний контроль над його транспортним засобом у складних специфічних умовах – за негативної температури, у спеку чи під час різких перепадів температур.

Також на стан коліс дуже впливає робота підвіски. Це означає, що потрібно регулярно перевіряти та регулювати кути установки коліс – проводити розвал/сходження.

Експерти невпинно нагадують про те, що колесам потрібне правильно виконане балансування. Цю процедуру виконують під час встановлення шин, але також її варто періодично повторювати.

У 50% випадків причиною передчасного виходу шин із ладу стає неправильно встановлений тиск. Це зона відповідальності водія, він повинен перевіряти тиск щонайменше раз на тиждень і коригувати його відповідно до рекомендацій автовиробника. Необхідно пам'ятати, що однаково небезпечний як надлишковий, так і недостатній тиск.

Покришки прослужать довше, якщо періодично міняти колеса місцями. Причому важливо, щоб у цьому брала участь і запаска, що зазвичай лежить у багажнику. Це призведе до того, що всі п'ять коліс матимуть однаковий рівень зношування, а ризик асиметричного стирання буде знижений.

Стиль керування істотно впливає на термін життя покришок. Чим акуратніша їзда, тим довше прослужать колеса. Водію варто уникати різкого старту, не вдавлювати педаль у підлогу, не крутити кермо занадто різко.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення