Як дістатися до шиномонтажу на пробитому колесі, якщо немає запаски

16 травня 2022 р.

Спущене колесо є однією з найпоширеніших причин виходу шин з ладу. Пошкодження може бути великим або незначним, але у будь-якому випадку веде до розгерметизації шини.

Якщо в багажнику зберігається запаска, проблема вирішується досить швидко. Однак за її відсутності водієві доводиться прийняти складне рішення: чи можна їхати на спущеному колесі, як дістатися додому або до шиномонтажу, як запобігти ще більшим пошкодженням автомобіля та коліс.

Причини втрати тиску

Часто покришки виявляються спущеними через прокол або поріз. Однак це може бути результатом і інших процесів:

  • несправний ніпель;
  • проблемний золотник;
  • деформований диск, який не прилягає до шини та пропускає повітря;
  • нещільне прилягання штуцера безкамерних покришок;
  • старіння гуми.

Експерти категорично не рекомендують пересуватися на спущених колесах. Вони кажуть, що слід якнайшвидше знайти вирішення проблеми, що виникла, і поберегти свій транспортний засіб. Найкращим способом залишається заміна колеса запасним, а також можлива евакуація авто за допомогою друзів або евакуатора.

Не можна переміщатися на повністю спущених шинах. Коли одне з чотирьох коліс перестає давати амортизацію, автомобіль нахиляється набік. Це впливає на керованість, адже водій не має повного контролю над своїм транспортом. Звичайно ж, у такій ситуації протипоказано розганятися та перевищувати мінімальну швидкість. Надзвичайно високий ризик виникнення аварії. Зростає витрата палива.

Коли з шини виходить все повітря, збільшується площа її контакту з дорогою.

Наслідки:

  • колесо стосується дорожньої поверхні боковинами (які стираються та псуються);
  • не функціонує корд (який призначений для розподілу навантаження) та з'являються грижі;
  • протектор зазнає посиленого абразивного зношування, компаунд розривається і стає непридатним.

Підсумувавши, можна сказати, що на повністю спущеній покришці їздити не варто. В крайньому випадку, доведеться постійно зупиняти авто та підкачувати потерпіле колесо.

Що робити, якщо немає запаски

У крайньому випадку, можна спробувати проїхати невелику ділянку (до 10 км) без заміни шини. Однак це має бути повільна їзда з частими зупинками для оцінки стану пошкодження та підкачування гуми. Оптимальний варіант – викликати евакуатор.

Ще один найпоширеніший спосіб - екстрений ремонт своїми руками. Для цього знадобиться клей, вода та саморіз. Піднявши автомобіль домкратом, необхідно прокручувати колесо, поливаючи його водою. Таким чином буде знайдено отвір. Далі його закривають змазаним у клею шурупом. Після підкачування колеса можна на мінімальній швидкості вирушати до шиномонтажної майстерні.

Щоб вчасно відстежити момент проколу, варто обладнати автомобіль системою контролю тиску. Коли в одному з коліс знижується тиск, водій швидко отримує повідомлення і може вчасно вжити заходів.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення