У чому різниця між SUV і легковою гумою

31 березня 2024 р.

Щоб придбати потрібні шини, важливо розбиратися у маркуванні. Одна з провідних характеристик - наявність позначення SUV у назві моделі. Своєю чергою потрібно зрозуміти різницю між звичайними легковими шинами та покришками для позашляховиків (саме вони мають маркуванням SUV).

Призначення легкових автомобілів - перевезення пасажирів переважно асфальтованими дорогами (часом по бруківці). Своєю чергою позашляховики розробляються для можливості пересування у різних дорожніх умовах, зокрема пересіченою місцевістю і кам'янистими дорогами. Фактично абревіатура SUV означає позашляховий автомобіль, що може витримувати підвищені навантаження при їзді на бездоріжжі, будучи при цьому також призначеним для перевезення пасажирів. 

Різниця між позашляховими та легковими шинами

Головні параметри, за якими можна відрізнити ці два типи покришок, такі:

  • Зовнішній вигляд і габарити. Подібно до автомобілів SUV-класу, позашляхові шини мають більший розмір порівняно з легковими. Часто вони мають зубчастий малюнок протектора. Такий тип шин добре адаптований для періодичної їзди по бездоріжжю. Своєю чергою легкові покришки призначені для більш плавного руху по асфальту, тому бігова доріжка має постійно бути у хорошому контакті з дорогою. 
  • Малюнок протектора. Шини легкового призначення оснащені більш монолітними ребрами, якщо порівняти з дизайном протектора SUV-покришок. Таке рішення забезпечує міцніший контакт з дорогою у всіх точках бігової доріжки, тим самим покращуючи зчеплення. Моделі типу SUV мають більшу кількість прямокутних блоків протектора. Це дає можливість позашляховику глибше врізатись у дорожні нерівності, знову ж таки забезпечуючи надійне зчеплення та стійкість на бездоріжжі. 
  • Структура боковини. У позашляховиків бокові зони як правило вищі. З цієї причини під дією більшої ваги боковини покришок можуть прогинатися при проходженні поворотів. Щоб зберегти їх цілісність та гарантувати високу продуктивність за будь-яких умов їзди, шини SUV оснащують посиленою бічною частиною та товщим шаром гумової суміші у цій зоні. Важливо пам'ятати, що ця особливість зменшує плавність руху, відповідно знижує комфорт.
  • Тип компаунду. Чим більша вага автомобіля, тим твердішою має бути гумова суміш, тоді вона буде стійкішою до зносу. З іншого боку, чим твердіший склад компаунду, тим складнішим буде керування у поворотах.
  • Індекс швидкості. Позашляхові модифікації у своїй більшості мають нижчі швидкісні характеристики, якщо порівнювати їх з легковими аналогами, у першу чергу через особливості дизайну протектора.

При виборі індексу швидкості важливо окремо вивчити це питання, адже неправильний підбір цього показника може негативно позначитися на якості експлуатації та зносі покришок.

Чи може SUV-гума виглядати як легкова?

За останні роки стала помітною така тенденція: зовнішньо легкові шини мало відрізняються від легковантажних. Однак це досягається удосконаленням технологій та прагненням інженерів підвищити екологічність та економічність автомобільної гуми. У будь-якому випадку, якщо розглянути детальніше, SUV-версія у більшості буде мати більшу вагу. Її індекс швидкості менший, ніж у легкового аналога. Ще одна малопомітна зовні риса - конструктивні відмінності, різниця у будові каркасу. Варто знати, що суворих норм щодо приналежності покришок до легкового авто SUV-класу немає. Однак для більшої безпеки і комфорту варто дотримуватися рекомендації виробників автомобілів та маркування на самій гумі.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення