Старі шини: куди здати на переробку, чому не можна просто викинути

23 грудня 2022 р.

Старі шини: куди здати на переробку, чому не можна просто викинути

Сучасна автомобільна гума є досить складним продуктом. Її компаунд виготовлений за спеціальними технологіями, він містить безліч різних компонентів та добавок. Коли шини відпрацювали своє, їх потрібно правильно утилізувати. Складування на звалищах та спалювання вже давно вважається неекологічним, бо серйозно шкодить стану довкілля.

Неправильно поховані шини поступово піддаються дії ґрунтових вод та опадів, які вимивають із полімеру хімічні сполуки та переносять їх у ґрунт. Природним шляхом гума розкладається дуже довго, цей процес може тривати 150-200 років. Шкода від спалювання ще більш очевидна: токсичні речовини моментально потрапляють у повітря, а потім контактують з людьми, тваринами та рослинами.

Переконливі факти:

  •  щоб виготовити одне колесо, виробники використовують до 35 л нафти;
  •  якщо спалити покришку, рослини на цьому місці не зможуть рости до 10 років;
  •  після утилізації зношених шин на виході виходить до 700 кг гуми.

На жаль, в Україні відсоток утилізації відпрацьованих шин дуже низький. Якщо в Європейських країнах він становить близько 30%, то ми маємо лише 8%. Цікаво, що лідером у цьому стає Японія – 87%.

Що таке «утилізація» та як вона здійснюється

Мінімальна шкода природі завдається тоді, коли зношені покришки повністю змінюють свою структуру і стають новим матеріалом. Компанії, які виконують таку роботу, використовують кілька способів:

  •  піддають шини дії дуже високої температури;
  •  розчиняють компаунд у нагрітому бітумі;
  •  спалюють колеса у правильних, контрольованих умовах;
  •  механічно дроблять покришки у дрібну фракцію.

Хімічні методи тією чи іншою мірою, все ж таки забруднюють атмосферу. Тому в Україні популярніші підприємства з механічної переробки. Завдяки спеціальному обладнанню та певній технології використані шини стають дрібною крихтою або гранулами. Цю суміш можна застосовувати прямо у такому вигляді. Наприклад, створення безпечного покриття спортивних майданчиків. Крім того, дуже популярне використання гумової крихти у будівництві ігрових просторів. Все частіше матеріал із подрібнених покришок застосовують у виробництві дорожнього полотна, при оформленні трапів та сходів, мостів та терас, навіть для виробництва покрівельних матеріалів.

Куди здати шини на переробку

Для багатьох автомобілістів найпростішим способом стає передача зношеної гуми працівникам СТО чи шиномонтажної майстерні. При зміні шин вони залишають свої старі колеса, а співробітники майстерні потім передають їх переробним підприємствам, з якими у них укладено угоду. Звичайно ж, це потрібно робити лише за попередньою домовленістю.

Також дуже просто знайти пункти збирання покришок самостійно. Їхні адреси вказані в інтернеті. Під час пошуку задайте назву вашого міста або найближчого великого населеного пункту, куди ви зможете привезти шини.

Іноді автолюбителі продають покришки, які їм не потрібні. Це можливо в тому випадку, коли ви користувалися гумою акуратно і правильно, і вона може похвалитися досить високим ресурсом.

Нестандартні способи утилізації

Одним із найпоширеніших способів самостійної утилізації старих шин є вторинне використання. Звичайно, не як автомобільні колеса, а для організації будинку або саду. Напевно, багато хто бачив лебедів, вирізаних з шин, або квіти, висаджені в клумбі з покришок.

За наявності фантазії і вмілих рук з коліс, що вийшли з вживання, можна виготовити безліч корисних предметів:

  •  декор для саду;
  •  дитячі гойдалки;
  •  меблі для вулиці та будинку;
  •  об'єкти мистецтва (скульптури та інсталяції).

Найчастіше для подібної роботи достатньо лише гострого ножа та фарби потрібних кольорів.

Самостійне виготовлення гумової крихти для особистого використання

Фактично, старі шини можна подрібнити у дрібну фракцію навіть у домашніх умовах. Це вимагатиме певних ресурсів, але в результаті вийде кілька дуже зручного в роботі матеріалу.

Переваги гумової крихти:

  •  безпека - таке покриття має високий амортизуючий ефект і дуже низький коефіцієнт ковзання. Тому крихта так добре підходить для покриття дитячих ігрових, спортивних та тренувальних майданчиків;
  •  довговічність і надійність - покриття, виготовлене з гумової крихти, не схильне до механічного та хімічного впливу, на ньому не утворюються подряпини і не видно дефектів, воно не боїться перепадів температур і опадів. Орієнтовно воно прослужить від 10 до 15 років;
  •  сухість – покриття надзвичайно швидко висихає, на ньому не утворюються калюжі та лід;
  •  естетика – виробам з крихти можна надати будь-який колір на власний вибір. Надалі вони не вигоряють і практично не змінюють свій зовнішній вигляд.

Звісно ж, існують і мінуси. Наприклад, необхідно ретельно стежити, щоб біля такого покриття не було відкритих осередків вогню. Також слід берегти їхню відмінність від контакту з активними хімічними речовинами (кислотами). Ще один важливий нюанс – вартість. Як правило, такі матеріали коштують чимало, а для самостійного виготовлення знадобиться час та сили.

При грубих підрахунках покриття 1 м2 потрібно близько 8 кг гуми (шар засипки 10 мм). Покришки можна розрізати ножицями, гострим ножем або гільйотинним різаком.

Послідовність дій:

  •  видалити металокорд;
  •  розрізати шину на вузькі смужки;
  •  смужки подрібнити (що акуратніше виглядатимуть фрагменти, тим красивіше вийде покриття);
  •  додати поліуретановий чи інший органічний клей;
  •  при необхідності пофарбувати у вибраний колір.

Для укладання отриманої суміші знадобиться валик. Сам процес відбувається дуже просто – потрібно викласти отриману суміш на обрану ділянку та прокатати валиком. Однак не варто надто сильно притискати. Якщо покриття вийде надмірно щільним, воно втратить частину своїх водопроникних властивостей.

Утилізація шин може стати чудовою ідеєю для стартапу. Поки що на ринку України таких підприємств небагато, конкуренція буде досить низькою. Витрати на вхід у бізнес відносно невеликі, сировини багато і коштує вона дешево. Окрім отримання власної вигоди власники таких компаній роблять дуже вагомий внесок у розвиток країни. Вони захищають екологію від токсичних речовин та підвищують якість життя своїх співгромадян.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення