Що впливає на знос шин?

06 травня 2024 р.

Чому одні шини служать своїм власникам роками, а інших вистачає лише на сезон? Водії часто замислюються над цим питанням, шукаючи відповідь в основному в марці та моделі покришок. Насправді факторів, які впливають на витривалість шин, безліч. Щоб дати точну відповідь, потрібно розглянути основні чинники, які впливають на пробіг автомобільної гуми.

Чинники, що впливають на знос покришок

Основних особливостей, від яких залежить зношування, кілька:

  • Склад гумової суміші. Шинна промисловість демонструє серйозний прорив у розвитку хімічної галузі. Вкладаючи значні ресурси у вдосконалення компаунду, виробники покришок роблять ставки зокрема на ефективність гумової суміші. Саме співвідношення і комбінація всіх цих компонентів значно впливають на параметри шини, зокрема і ходимость.
  • Вага автомобіля: чим більша вага автомобіля, тим швидше шина зношується.
  • Стиль водіння. Через певні об'єктивні причини агресивний стиль водіння скорочує термін служби автомобільної гуми. На швидке стирання впливають різкі старти та гальмування, повороти на високій швидкості. Тому, оскільки у кожного водія своя індивідуальна манера керування, складно точно спрогнозувати цей фактор.
  • Умови експлуатації, швидкість руху, тип місцевості. Існує безліч причин, які впливають цю особливість. Наприклад, часті старти та гальмування при їзді міським асфальтом однозначно зменшують пробіг. Швидкісна їзда трасою також прискорює зношування покришок. Згідно зі спеціалізованими тестами, оптимальна швидкість пересування для більш тривалої служби покришок – 90-120 км/год.
  • Якість дорожнього покриття.
  • Технічний стан автомобіля. Правильно встановлені кути розвалу та сходження коліс, справна підвіска та інші технічні особливості позитивно впливають як на ходимість шини, так і на керованість та безпеку руху загалом.
  • Потужність і крутний момент автомобіля: чим більша потужність і крутний момент, тим вищим буде навантаження на шину. А значить, швидшим буде зношування.
  • Тиск у шинах. Знижений тиск дуже часто призводить до більш сильного та швидкого зношування плечових зон. Занадто накачані покришки швидше стираються у центральній частині. Важливо пам'ятати таке правило: чим більше завантаження автомобіля, тим вищий показник тиску в шинах.

Оскільки часто автовласники звертають увагу на дату виробництва шин, важливо знати, що в наш час це не зовсім правильно. Завдяки сучасним технологіям шини зберігаються та експлуатуються до 10 років без серйозних змін якості. При правильному зберіганні ви можете купувати шини, які виготовлені 3-4 роки тому.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення