Що таке індекс навантаження і швидкості для шин?

20 березня 2024 р.

Важливий параметр вибору автомобільних шин - індекс навантаження та швидкості. Кожному автовласнику важливо розуміти, що цей показник означає, де вказана ця інформація та який діапазон індексів підходить для конкретного транспортного засобу. Ці дані отримують у результаті тривалих розробок і тестувань автомобільної гуми. Виробники покришок рекомендують обов'язково враховувати їх при заміні гуми. Адже правильно підібрані покришки дозволять краще розкрити швидкісний потенціал та підвищити безпеку руху, а також продовжити термін служби шин.

Що таке індекс навантаження?

Як відомо, при динамічному русі покришки знаходяться під дією підвищеного тиску. Те ж саме стосується експлуатації на важких автомобілях. Якщо навантаження невідповідні якостям гуми, то компаунд просто не витримає їх і вийде з ладу значно раніше. Як результат - страждає не лише продуктивність автомобіля, але й безпека руху та експлуатаційний період. З іншого боку купувати шини з високим індексом навантаження на легкові автомобілі з помірним рівнем потужності також немає сенсу у зв'язку з вищою вартістю та нижчим рівнем економічності через збільшену вагу колеса. Крім того, з підвищенням індексу навантаження збільшується жорсткість конструкції та спостерігається погіршення комфорту.

Індекс навантаження - це умовне цифрове позначення, яке вказує максимальну вагу на кожне колесо, за якої покришка буде зберігати свої початкові якості, заявлені виробником  Так, якщо виріб промаркований цифрою 84, то на кожне колесо передбачена максимальна вага 500 кг. Відповідно 4 шини з такими характеристиками витримують автомобіль вагою до 2000 кг. Для розуміння точності цих даних - такий допуск коливається у діапазоні +-20%. Адже на властивості шин, якість і тривалість їх експлуатації впливають також дорожні і погодні умови та інші показники.

Для того щоб підвищити показник навантаження, виробники використовують додаткові шари компаунду та застосовують більш міцні матеріали.

Для чого потрібен індекс швидкості?

Інший умовний параметр, який важливо враховувати при виборі покришок - індекс швидкості. Він має буквене позначення і повідомляє автовласникам, який швидкісний ліміт має конкретна модифікація.

Індекс швидкості позначається буквами у діапазоні від A (мінімальний показник) до максимального (Z). Враховувати цей показник особливо важливо власникам спорткарів та поціновувачам динамічної їзди. Адже невідповідність реальної та рекомендованої швидкості може стати причиною аварійних ситуацій або занадто швидкого зносу та пошкоджень гуми. Суттєве перебільшення швидкості може навіть призвести до розриву шини. Обидва індекси вказується на боковині шини.

Додаткове маркування 

Вантажопідйомність шин може мати додаткові позначення. Вони можуть виглядати так:

  • XL (Extra Load). Це маркування на боковій частині виробу вказує на адаптованість шини до підвищених навантажень. У такому випадку покришка має посилений каркас і боковину.
  • C (Commercial) – гума з таким символом розрахована для легковантажного автотранспорту та мікроавтобусів. Показник навантаження у таких випадках, як правило, подвійний, наприклад, 107/105.
  • PR – Ply Rating. Це маркування є показником нашарування гуми на покришці. Чим більше шарів, тим витривалішою і міцнішою є конструкція.

Загалом при виборі покришок дуже важливо, щоб їхні властивості відповідали типу автомобіля та умовам експлуатації. У такому випадку покришки прослужать довше і гарантуватимуть вищий рівень безпеки.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення