Що таке асиметричні шини: особливості, переваги, найкращі моделі

30 вересня 2022 р.

У рекомендаціях авторитетних експертів часто можна побачити пораду купувати шини з асиметричним протектором. Ці колеса чудово працюють на мокрій і засніженій дорозі, можуть похвалитися чудовою керованістю та маневреністю.

Виробники розробляють асиметричні малюнки підвищення рівня безпеки всіх учасників дорожнього руху. Крім того, інженери та дизайнери також працюють над покращенням комфорту водія та пасажирів. Покришки з асиметричним протектором гарантують тихий та м'який рух по нерівній поверхні. Цікаво, що першими такий рисунок отримали літні шини. Пізніше з'явилися технології, які дозволили забезпечити асиметричним малюнком зимову та всесезонну гуму.

Будова та зовнішні ознаки асиметричних шин

Навіть за назвою типу протектора стає зрозумілим, що малюнок має несиметричне розташування елементів. Візуально поверхню покришки можна розділити на дві частини: зовнішню та внутрішню. Кожна з них має свої завдання і, відповідно, власну унікальну будову. Надзвичайно важливо правильно встановити цю гуму на автомобіль. У разі помилки всі переваги будуть анульовані, навіть навпаки, автомобіль може втратити свою керованість.

Щоб автомобілісти вільно орієнтувалися у схемі встановлення асиметричних шин, виробники передбачили спеціальне маркування. Покришки мають написи inside та outside на боковинах.

Різні зони шин працюють таким чином:

  1.  Елементи внутрішньої частини призначені для протистояння аквапланування. Їх форма та розташування оптимальним способом видаляє надлишок рідини з плями контакту. В результаті колесо контактує безпосередньо з твердою і умовно сухою поверхнею, тому автомобіль швидко і точно реагує на кожен рух керма. Це дуже актуально при їзді мокрим асфальтом, а також дорогами, покритими сльотою і брудом. Як правило, у цій зоні протектора розміщені спрямовані дренажні жолоби. Вони можуть відходити від центру шини до боковин, прискорюючи евакуацію дощової води та шуги.
  2.  Зовнішній бік гуми допомагає колесам створювати якісний контакт із сухою дорогою. Найчастіше малюнок у цій зоні складається з досить великих блоків, а от канавок тут може бути значно меншим. Таким чином інженери стабілізують траєкторію транспортного засобу на поворотах.

У списку переваг асиметричної гуми виявився рівномірний знос. Це зберігає їздові якості шин на високому рівні протягом усього терміну служби. При цьому протектор зношується порівняно повільно. Тобто асиметричні покришки дійсно довговічні.

Першою моделлю з асиметричним дизайном була шина виробництва Мішлен у 1964 році. Нині такі шини можна зустріти у каталогах практично будь-якого бренду. Найбільш затребуваною є продукція визнаних лідерів ринку – Гудієр, Континенталь, Йокогама, Піреллі та інших 

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення