Що таке «аквапланування» та «слешпленінг»: визначення, небезпека, запобіжні заходи

10 лютого 2023 р.

Однією з ключових характеристик їзди є зчеплення коліс із дорожньою поверхнею. Якісним вважається зчеплення, коли шини максимально щільно прилягають до дороги. Це свідчить, що шини досить стійкі і за необхідності зможуть швидко відреагувати на команду керма.

Якщо між колесом та дорожнім полотном з'являється рідина або сніг, керованість автомобіля значно знижується. На мокрій та слизькій дорозі шини починають ковзати та «спливати», зчеплення погіршується, а водій втрачає контроль над транспортним засобом. У випадку, коли це відбувається на мокрій трасі, йдеться про аквапланування. Якщо ж ковзання з'явилося на мокрому снігу, то це вже слашпланінг.

Чому з'являється аквапланування та слешпленінг

Головною причиною цих явищ стає надто швидке заповнення дренажних каналів шин. Коли заглиблення в протекторі забивається сніг або потрапляє занадто багато дощової води, поверхня колеса стає практично гладкою. Вона вже не може створити зчеплення з дорогою, тож ковзає. У результаті, автомобіль не підвладний водієві, він іде в замет або буксує.

Існують фактори, які підвищують ризик виникнення аквапланування (слашпланінгу) та посилюють його наслідки:

  •  швидкісна їзда;
  •  надто велика кількість води або талого снігу на проїжджій частині;
  •  недостатня глибина протекторного малюнка.

Найчастіше ефект аквапланування (слашпланінгу) виникає тоді, коли водій використовує неправильно підібрані шини або порушує правила безпечної їзди.

Щоб не створювати аварійну ситуацію на дорозі дощовими днями, варто обмежити швидкість (особливо при входженні в повороти і під час гальмування). Також необхідно стежити, щоб шини відповідали характеру дорожньої поверхні. Чим рихліший ґрунт, тим глибше мають бути дренажні канавки.

Про що розповість маркування шин

Щоб спростити автомобілістам підбір нових коліс, виробники вказують основні параметри на самих покришках. Зокрема, у складі європейського маркування є пункт рейтингу гальмування на мокрій поверхні. Діапазон від А до F, де А – найвищий показник, а F – найнижчий. Фактична різниця у гальмівній дистанції між крайніми точками діапазону становить 18 метрів.

Що таке «дощові шини» і як вони працюють

На сьогоднішній день найвищу стійкість до аквапланування гарантують дощові шини. Так називають колеса із спеціальним дизайном протектора. Вони з'явилися нещодавно, перша модель була розроблена майстрами американського бренду Гудієр. Вона потрапила ринку на початку 90-х минулого століття.

Основна особливість таких покришок полягає в тому, що через її центр протектора проходить глибокий водоевакуаційний канал. Він пов'язаний з великою кількістю похилих жолобків, які відходять від нього до плечових областей. В описі таких шин можна зустріти визначення "спрямований протектор". Воно дуже точно передає специфіку та головну перевагу дизайну. Саме завдяки своїй конструкції дренажні канавки дуже швидко захоплюють та перенаправляють дощову воду за межі плями контакту.

На жаль, ідеальних та повністю універсальних шин все ще не існує. Тому дощові покришки відмінно показують себе на мокрій дорозі, але трохи просідають в інших параметрах. Наприклад, водієві варто бути готовим до того, що у салоні з'явиться шум, а комфортність знизиться. Це буде помітно при проходженні ям та вибоїн. Крім того, для деяких автовласників є значним недоліком підвищена вартість таких коліс. Причина у тому, що виробникам доводиться розробляти та використовувати додаткові технології.

Експерти кажуть, що дощові шини потрібні не всім. Якщо звичайна географія переміщень обмежується міськими вулицями та міжміськими шосе з якісним покриттям, а клімат у регіоні відносно сухий, потреби в них немає. Однак у разі, коли протягом літнього сезону випадає велика кількість опадів, дощова гума забезпечить необхідний рівень безпеки та подарує водієві контроль над автомобілем.

Як уникнути аквапланування та слашпланінгу: прості методи

Якщо автовласник зауважує, що у нього з'являються складнощі з керуванням на мокрій дорозі, бувають випадки заметів та пробуксувань, йому варто взяти до уваги такі рекомендації:

  •  заздалегідь придбати шини з дощовим малюнком або колеса з ефективною дренажною системою;
  •  у процесі руху мокрою трасою уникати наїзду на калюжі (під ними можуть ховатися глибокі ями);
  •  уникати надто високої швидкості;
  •  регулярно перевіряти знос покришок та відстежувати залишкову глибину протектора.

Говорячи про швидкісний ліміт, експерти мають на увазі, що найчастіше ефект аквапланування або слашпланінгу виникає під час руху на швидкості 50 км/год. Якщо ж нові шини, вони починають «спливати» на швидкості 80 км/год.

Як перевірити глибину дренажних каналів

Офіційно регулюється лише мінімальна висота протектора, тоді як максимальна може змінюватись у досить широкому діапазоні. Зазвичай глибина водоевакуаційних каналів визначається залежно від призначення конкретної шини. Покришки для рівного асфальту мають відносно неглибокий дизайн. Моделі для їзди за змішаними типами місцевості та бездоріжжям відрізняються більш рельєфним малюнком. Крім того, дизайн зимових шин традиційно має глибокі дренажні жолобки (порівняно з літніми).

У ході експлуатації протектор неминуче зношується, блоки стають нижчими, а водоевакуаційні жолобки - дрібнішими. Нерідко покришки стираються нерівномірно. Щоб відстежувати стан шин, автомобіліст повинен постійно виміряти залишкову глибину каналів. Заборонено використовувати шини заввишки менше 1,6 мм (літні) та 4 мм (зимові). Однак це не означає, що слід чекати, поки протектор зноситься до цього рівня. Найчастіше прийнято змінювати покришки набагато раніше. Орієнтуватись можна на спеціальні індикатори. Вони проявляються в міру стирання верхніх шарів компаунд.

У нашому інтернет-магазині можна підібрати і купити гуму для будь-якої пори року і різних типів доріг. Консультанти з радістю допоможуть із вибором. Також до ваших послуг зручна та зрозуміла система фільтрів.

Доставка онлайн-замовлень здійснюється по всій країні, до будь-якого міста, де є поштове відділення.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення