Що означає маркування на автомобільних шинах

30 вересня 2022 р.

На сучасному шинному ринку представлений величезний вибір різних моделей автогуми для будь-яких типів транспорту і всіляких умов експлуатації. Розрізняти покришки можна за зовнішніми характеристиками та маркуванням, нанесеним на боковину кожного виробу. Якщо перший метод допомагає швидко зорієнтуватися у сфері призначення гуми, то другий дозволить отримати достовірну інформацію про габарити, рівень навантаження та динамічність.

Типорозмір шин: чому важливо вміти читати маркування

На прикладі один із популярних розмірів можна розглянути значення кожної цифри та літери. Покришки 175/65 R14 86T XL зазвичай призначені для оснащення легкового транспорту. Вони можуть бути літніми, зимовими або всесезонними. Також моделі в даному типорозмірі можуть істотно відрізнятися один від одного за малюнком протектора - чим рельєфніші канавки і крупніші блоки, тим вища прохідність шин і краще їхня стійкість на мокрій дорозі.

Розбираючи маркування, можна сказати, що:

  •  ширина профілю дорівнює 175 мм;
  • висота профілю становить 65% від ширини. Це відносна величина, що варто обов'язково пам'ятати при підборі нових шин;
  •  представлені колеса мають радіальний корд, на це вказує буква R. Нині рідко можна зустріти легкові шини діагонального типу. При нестачі досвіду деякі автолюбителі вважають, що літера означає радіус покришки;
  •  діаметр посадкового отвору шини складає рівно 14 дюймів, цю величину потрібно враховувати при підборі дисків (або при пошуку шин до дисків);
  •  про витривалість шин при високих навантаженнях говорить індекс вантажопідйомності – 86. Щоб дізнатися, яка гранично допустима вага на кожне колесо, потрібно звіритися з відповідною таблицею (530 кг). Важливо розуміти, що шини з однаковими розмірами можуть мати різні індекси вантажопідйомності.
  •  у букві Т зашифровано максимальну швидкість, яку здатні розвинути дані шини. Дізнатися конкретне значення можна за спеціальною таблиці. Індекс Т відповідає 190 км/годину;
  •  додаткове маркування наприкінці цього типорозміру XL свідчить про посилений каркас моделі. Це означає, що колеса можна використовувати для їзди нерівним асфальтом, грунтовкою або бездоріжжям (залежно від характеру малюнка).

У картках товарів нашого інтернет-магазину вже є розшифровка всіх індексів. Тому вам не потрібно шукати додаткові матеріали, щоб зорієнтуватися в каталозі.

Інші позначення, які можна зустріти на боковині шин

Деякі моделі можуть похвалитися позначеннями M+S (Mud and Snow) або 3PMSF (малюнок із трьома гірськими вершинами та сніжинкою). Перше маркування вказує на те, що покришки зберігають свої якості під час руху снігом. Причому це може стосуватися не лише зимових моделей. Сучасні літні та всесезонні моделі адаптовані для використання у холодні дні.

Друге позначення обов'язково має бути на кожній шині із зимовою сезонністю. Також його можна побачити на якісних всесезонних моделях. У цій абревіатурі зашифрована підвищена продуктивність на снігу та сльоті, а також стійкість до низьких температур.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення