Шипована гума: плюси та мінуси

20 січня 2023 р.

Перед багатьма автомобілістами, які починають шукати нові шини для свого транспорту, рано чи пізно виникає питання: які шини вибрати на зиму? Ринок насичений величезною кількістю різних моделей. Вони винайдені кращими шинниками, виготовлені із сучасних матеріалів та виготовлені за новітніми технологіями. Однак всі ці покришки мають різні властивості і характеристики, знаходяться в різних цінових категоріях і суттєво відрізняються за призначенням.

Одним із ключових параметрів є наявність шипів. Це означає, що автолюбитель може зробити вибір на користь шипованих чи фрикційних коліс. Для того, щоб потім не шкодувати про своє рішення, варто заздалегідь зібрати максимум відомостей про варіанти, що вивчаються.

Не все так просто з шипованою гумою

Незважаючи на те, що в останні роки фрикційні покришки набули надзвичайно широкого поширення, шиповані моделі, як і раніше, актуальні та затребувані.

Хоча на даний момент у Європейських країнах (Євросоюзі) та Японії такі покришки офіційно заборонені. Це пов'язано зі шкодою, яку металеві шипи завдають дорожньому покриттю. У процесі експериментів із законодавством, яке регулює використання шипованої гуми, було виявлено, що фрикційки не завжди бувають настільки ефективними, щоб повністю замінити колеса із шипами. Тому в закон прокралася лазівка – можна застосовувати шипування, але тільки ті, у яких щільність розміщення металевих елементів становить менше 50 штук на 1 погонний метр.

Згодом у законі також з'явилося ще одне послаблення - якщо вдасться довести, що конкретна модель не надмірно ушкоджуватиме асфальт своїми шипами, у її протекторі можна буде встановити більшу кількість елементів.

Стрімка еволюція автомобільних покришок призвела до того, що сучасні моделі, що шипуються, повинні відповідати безлічі вимог і стандартів. Нерідко вони виявляються протилежними. Наприклад, шипи не повинні зношуватися швидко, тому що тоді вони будуть створювати недостатньо щільне зчеплення із зимовою дорогою. У той же час, знос не повинен бути занадто сповільненим, адже протектор зноситься швидше і потяг також погіршиться. Виробники змогли знайти вирішення цієї дилеми. Також вони провели безліч досліджень, щоб з'ясувати оптимальну довжину шпильок. Виявилося, що найкраще показали себе металеві елементи довжиною 1,2 мм. Вони створюють бездоганне зчеплення з зледенілою та засніженою поверхнею, але при цьому не становлять небезпеки для асфальту.

У процесі розробки шипованої гуми співробітники наукових центрів різних брендів постійно проводили експерименти зі складами полімерних сумішей, формулами компаунду, формами та складом шипів. У результаті більшість із них почали застосовувати складові, а не монолітні шипи.

Тепер ця технологія поширена повсюдно, вона має на увазі наявність фланця та твердої, дуже міцної вставки. Перша деталь (фланець) ланцюжків тримається за лід, а завдання верхньої - захист посадкового гнізда від забруднень водою та снігом. В результаті, конструкція відрізняється збільшеним терміном служби та вражаючою продуктивністю.

Шипи можуть бути спрямованими та неспрямованими. Першим інженери надають різних форм, їх перетин може виглядати як трапеція, прямокутник, овал, ромб або квадрат. Таким чином кожен металевий елемент набуває додаткових зачіпних кромок і краще тримається за слизьку дорогу. Шипи другого типу (ненаправлені) завжди однакової форми – круглі. Шини, оснащені такими елементами, мають порівняно низьку вартість за рахунок дешевшого виробництва.

Більшість шипів для покришок виготовлені з алюмінієвих сплавів, які додані різні додаткові компоненти для підвищення міцності (зазвичай карбід вольфраму). Тільки вантажні шини відрізняються наявністю сталевих шпильок.

Основні можливості шипованої гуми: плюси та мінуси

Сучасні автомобілісти обирають шиповану гуму, щоб підвищити рівень власної безпеки. Очевидно, що гострі металеві елементи можуть створити якісніше зчеплення з найнебезпечнішими ділянками шляху - льодом, що розкотив у дзеркало.

Ключові переваги шипованих шин:

  •  зниження гальмівної дистанції автомобіля (від 3 до 5 метрів залежно від моделі);
  •  підвищення керованості;
  •  прискорення реакції коліс на команди керма;
  •  стабільна поведінка автомобіля на глибокому снігу.

Завдяки такому набору властивостей водій отримує набагато більше контролю за своїм автомобілем. Він може бути спокійнішим на зимовій дорозі, що знизить рівень загальної тривоги і підвищить його комфорт.

Шиповану гуму можна порекомендувати тим, хто часто виїжджає за межі міста. Наприклад, сільським мешканцям чи тим, хто постійно здійснює міжміські поїздки. Саме за рахунок металевих елементів колеса автомобіля будуть захищені від ковзання, пробуксувань та заметів. Також шипування практично обов'язкові для транспорту, який використовується для їзди бездоріжжям.

Експерти рекомендують уважно придивитися до шипованої гуми автомобілістів, які мешкають у регіонах з високою ймовірністю дорожніх аварій.

До мінусів шипованих шин найчастіше відносять надмірну шумність і порівняно малий термін служби. Шум неминуче утворюється через контакт твердих шипів з зледенілою дорогою. Також він може посилюватися при переході на високу швидкість або під час руху по нерівній поверхні. Виробники невпинно розробляють технології боротьби з цими недоліками. Наприклад, все частіше на ринку з'являються моделі зі спеціальними повітряними кишенями, що амортизують, навколо посадкових гнізд шипів. Це одночасно покращує акустичний комфорт та продовжує термін служби гуми.

Також автомобілісти, які обирають шиповані шини, повинні бути готові до зниження механічного комфорту. Вібрація в салоні може зростати при їзді розбитими дорогами і такими перешкодами як трамвайні рейки. Водію доведеться бути максимально обережним та завбачливим, щоб не розгубити шипи через неякісну дорогу.

Зрештою, до списку мінусів можна внести необхідність обкатки шипованих коліс. Цей термін означає дбайливе ставлення до шин протягом перших 800-1000 км. Водію не варто перевищувати швидкісний ліміт в 70-80 км/год і утриматися від маневрування, різкого розгону та гальмування.

Кому і для чого варто купити шиповані шини

Температура повітря та дорожньої поверхні дуже впливає на властивості шин. При морозі від 0 до -20 градусів за Цельсієм лід зберігає таку структуру, з якою шипи взаємодіють без проблем. Це оптимальний діапазон використання шипованих покришок. Якщо погода стає теплішою, крига тане і шипи марні. У разі нижчої температури дорожнє покриття замерзає дуже сильно, воно стає дуже жорстким і шипи не зачіплюються за нього, а просто ковзають. В обох випадках краще використовувати фрикційні шини: у першому із європейським дизайном, у другому – зі скандинавським.

Шиповані шини будуть корисні новачкам, яким потрібне підстрахування. Металеві елементи будуть створювати оптимальне зчеплення із замерзлою дорогою та захистять автомобіль від ковзання. Також про купівлю шипованих шин варто подумати любителям агресивного водіння. При екстреному маневруванні шипи незамінні.

Автовласникам, які бажають використовувати зимову гуму протягом багатьох років, краще зробити вибір на користь фрикційних моделей. Шиповані покришки максимально продуктивні у перші сезони, потім скорочується кількість шипів, та й самі елементи зношуються. Зчеплення погіршується і сподіватися на колишній рівень керованості не доводиться. Фрикційки прослужать довше і залишаться ефективними майже до кінця.

У каталозі інтернет-магазину GUMA представлений максимально широкий вибір різноманітних шин для зимового сезону. Ви зможете розсортувати їх за важливими для вас критеріями. Просто скористайтесь системою фільтрів. Як тільки ви оберете опцію "зимові шини", ви побачите додатковий фільтр "шипування". Він допоможе відсіяти моделі з невідповідними характеристиками та значно скоротити процес пошуку нової гуми.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення