Шини для електромобілів: основні відмінності та властивості

27 березня 2024 р.

Електричні автомобілі з кожним роком займають все більший сегмент ринку. Тому закономірно виникає питання: які шини краще встановлювати на такі транспортні засоби. Чи відрізняються шини, що створюються цілеспрямовано для електрокарів, від звичайних покришок? Відмінності є. Враховуючи цілий комплекс факторів, вони суттєво впливають на продуктивність і комфорт експлуатації автомобіля. Важливо розуміти, що правильно підібрані покришки здатні краще реалізувати ходовий та швидкісний потенціал транспортного засобу.

Головні відмінності шин для електрокара

Традиційні автомобілі внутрішнього згоряння та електромобілі відрізняються між собою за різними показниками. Один з них - крутний момент, тобто сила, що сприяє обертанню колеса. Вона має тісний зв'язок з прискоренням і швидкісними характеристиками автомобіля. Цей показник у електромобілів вищий, ніж у машин, які працюють на паливі. Відповідно, хоча електрокари розганяються плавніше, на колесо створюється більше навантаження. З цієї причини гума може зношуватися швидше.

Більша вага - інша важлива особливість автомобілів на електричному двигуні. Чим більша маса, тим більшим буде навантаження на колеса, а отже - швидше стирання та збільшений опір коченню та вищі витрати палива.

Наявність у характеристиках електромобілів рекуперативного гальмування - важлива їх відмінна риса. Воно дозволяє менше залежати від механічного гальмування. Загалом це позитивна особливість. Однак при цьому є певний негативний вплив на курсову стійкість авто і його керованість, у першу чергу на мокрих дорогах та ожеледиці. Тому шини для електромобілів повинні мати вищий рівень міцності, стійкості. А оскільки електромобілі мають тихіший і більш плавний хід, ніж традиційні автомобілі, важливо, щоб серед їх характеристик був вищий акустичний комфорт.

На що звернути увагу при виборі покришок для електромобіля?

Характеристики шин для електромобілів мають ряд особливостей:

  • Довговічність. Така гума повинна витримувати більшу вагу та крутний момент електрокарів. Щоб попередити швидкий знос протектора і боковин, у технології використовуються міцніші матеріали. Це і покращена гумова суміш, і застосування посилюючих сталевих поясів та нейлонових кордів. Таким чином можна ефективніше протистояти навантаженням та деформації. Для розширення площі контакту потрібні також глибші та ширші канавки. Це також дозволяє сповільнити стирання компаунду. 
  • Нижчий опір коченню. Шинам для електромобілів необхідні нижчі параметри опору коченню та аеродинамічного опору. Це зменшує втрати енергії, збільшуюши запас ходу та загальну ефективність автомобіля. Для зменшення тертя застосовується вужчий та досить гладкий протекторний малюнок протектора. Має значення також оптимізація тиску, що дозволяє поліпшити зчеплення та знизити опір коченню. 
  • Акустичний комфорт. Він залежить від рівня шуму під час руху. Шини для електромобілів мають бути менш шумні, що пов'язано з меншим звуковим навантаженням самих електрокарів. Тому при виробленні покришок використовуються спеціальні звукопоглинаючі матеріали, що гасять не лише звук, але й вібрацію. Додаткові шумопоглинаючі елементи протектора — ламелі, також мінімізують проходження повітря, тим самим підвищуючи акустичний комфорт. 

Усі ці параметри можна дізнатися, вивчаючи інформацію про конкретну модель гуми. Виробники автомобілів також дають певні рекомендації, до яких варто прислуховуватися. Головні параметри, які потрібно враховувати при виборі покришок - будова протектора, розмір, індекс навантаження і швидкості. Важливо пам'ятати, що різні типи малюнків — симетричний, асиметричний, спрямований або неспрямований, мають певні переваги чи недоліки. 

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення