Рoзвал-сходження: що це і як часто перевіряти

16 травня 2022 р.

Досвідчені автомобілісти чудово розуміють, що чим кращий догляд за транспортним засобом, тим вищий рівень комфорту та безпеки. Крім того, від стану автомобіля залежить термін експлуатації шин. Наприклад, невчасно проведений розвал-сходження може значно погіршити ходимість гуми та прискорити її зношування.

Терміном «розвал-сходження" прийнято називати набір геометричних параметрів коліс. Точніше, кути, які колеса утворюють один до одного або до дорожнього полотна. Ці параметри є індивідуальними для кожної конкретної моделі авто, їх вимірюють у градусах та міліметрах.

Навіщо перевіряти розвал-сходження

Обидва параметри можуть мати позитивне та негативне значення - колеса виставлені не паралельно дорозі, а спрямовані всередину чи назовні. У випадку, коли кути відхиляються від стандарту, їх потрібно виправити.

Коли кути сходження коліс відрегульовані, автомобіліст може спостерігати підвищення якості зчеплення, покращення керованості, уповільнення зношування гуми, більш високу стійкість транспортного засобу (особливо у швидкісному режимі). Правильно виконаний розвал, у свою чергу, також підвищує тягово-зчіпні характеристики, запобігає швидкому зносу шин і розширює площу контактної плями. Більше того, автомобіль стає більш стійким під час входження в повороти та маневрування.

Так як будь-який транспорт - це досить динамічна система, навіть ідеально відрегульовані параметри можуть бути збиті. Це відбувається через перевантаження та надто інтенсивну експлуатацію, наїзд на ями та вибоїни, зіткнення з іншими автомобілями.

Відхилення розвалу-сходження від стандарту проявляється таким чином:

  • знижується керованість та маневреність;
  • збільшується витрата палива (в середньому на 10-12%);
  • прискорюється зношування ключових деталей авто (в основному підвіски);
  • спостерігається надзвичайно швидке та неконтрольоване зношування протектора покришок (часто нерівномірне).

Виявити недоліки геометрії самостійно практично неможливо. Тому автомобілістам слід звертатися за допомогою до спеціалістів.

Коли та як проводити перевірку

Щоб не потрапити в аварію і не зазнати додаткових витрат, варто регулярно перевіряти стан коліс. Експерти кажуть, що перевірки двічі на рік цілком достатньо. Багато українців вважають за краще приурочити її до сезонної зміни шин.

Крім того, обов'язково слід виконувати цю процедуру, якщо автомобіль став учасником дорожньо-транспортної пригоди або був випадок наїзду на глибоку яму. Перш ніж приступити безпосередньо до регулювання розвалу-сходження, майстри проводять діагностику ходової частини транспортного засобу. Це пов'язано з тим, що дефекти напрямних елементів підвіски неминуче впливають на геометрію коліс.

Цікаво, що, знаючи послідовність дій, автовласник може оцінити рівень кваліфікації майстрів. Наприклад, якщо вони заганяють авто на стенд без попереднього контролю тиску та перевірки ходової, навряд чи коригування коліс буде якісним. Можна сміливо їхати на іншу станцію технічного обслуговування. Найчастіше неякісний сервіс пропонують ремонтники, що працюють вдома у своїх гаражах. Більш надійний варіант – фірмові центри або мережеві майстерні. Вони оснащені висококласним, сучасним обладнанням та надають гарантію на виконану роботу.

Питання інструментів та обладнання дійсно гостре, тому що чим новіша техніка, тим точніше результати діагностики та регулювання кутів. На заміну вертикальним, рівневим та оптичним стендам прийшли тривимірні вдосконалені стенди.

Насамкінець варто перерахувати, що автомобіліст може зробити, щоб зберегти результати коригування розвалу-сходження надовго. Насамперед відстежувати рівень внутрішнього тиску в шинах. Також важливо дотримуватися обережності на дорогах з нерівним покриттям, рейками, люками та ямами. Велике значення має правильний вибір гуми. Використовуйте лише ті покришки, типорозмір яких рекомендований автовиробником.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення