Радіальна шина проти діагональної: плюси та мінуси

10 квітня 2023 р.

З моменту винаходу першого колеса пройшло кілька тисячоліть. У ході невпинних покращень та удосконалень їх зовнішній вигляд та конструкція змінилися до невпізнанності. Не дивно, що сучасні колеса є досить складними, високотехнологічними виробами і виконують безліч важливих функцій.

Щоб забезпечити водію та пасажирам автомобільного транспорту максимально можливий комфорт та безпеку, виробники коліс розробляють різні варіації шин. Тип і пристрій шин безпосередньо залежать від їх призначення. Шини суттєво відрізняються одна від одної за сезонністю, індексами швидкості та навантаження, типом корда, протекторним малюнком, розмірами профілю та посадкового діаметру. Щоб правильно підібрати покришки для конкретного транспортного засобу, потрібно орієнтуватися у всіх цих характеристиках та розуміти, як працюють ті чи інші моделі.

Діагональні та радіальні покришки

Діагональними та радіальними шини називають через розташування волокон корду. Сьогодні більшість моделей, доступних на ринку для легкових авто та позашляховиків, мають радіальну конструкцію. Це можна побачити за типорозміром – він містить букву R. Однак діагональні також широко використовуються в інших сферах. Кожен тип має свої плюси та мінуси, тому не можна однозначно сказати, який з них кращий.

Радіальні шини мають таку конструкцію, при якій волокна корда розташовуються впоперек від одного борту до іншого (під кутом 90 градусів до кола колеса). Вони розміщені в один шар і не перетинаються. Таким чином колеса мають відносно невелику вагу. Щоб зміцнити каркас у центральній зоні, виробники кріплять сталевий брекерний пояс.

Навпаки, діагональні покришки можуть похвалитися кількома шарами корду. Волокна розташовуються під кутом 35-40 градусів і утворюють нахльостування в центрі (перетинаються в цій області). Це гарантує шинам вражаюче високу міцність, проте також збільшує їхню вагу.

Специфіка радіальної гуми

Відрізнити такі шини від діагональних можна за маркуванням на боковині, а також за типорозміром з додатковою літерою R. Маркування іноді набуває вигляду слова Radial, його вказують перед типорозміром.

Головні переваги радіальних покришок:

  •  тривалий термін служби - він обумовлений розташуванням ниток корду, які мають один шар і менш натягнуті під час руху колеса. Знижена напруга подовжує час роботи шин;
  •  захист від перегріву – металеві волокна здатні нагріватися та самостійно розсіювати накопичене тепло. В результаті, вони набагато краще функціонують у спеку, ніж покришки з нейлоновим кордом;
  •  висока якість зчеплення – через особливості конструкції корду радіальні шини щільніше прилягають до дорожнього полотна, а брекерний пояс посилює керованість;
  •  висока динамічність - знижена вага впливає зниження опору коченню, що у свою чергу, підвищує швидкість;
  •  паливна економічність – цей параметр також є наслідком зниженого опору коченню;
  •  міцність та стійкість до механічних пошкоджень - так як центральна область надійно захищена брекерним шаром, протектор рідше піддається проколам та порізам.

Звичайно ж, у радіальних шин є недоліки. Вони відносно слабкі боковини, тому такі покришки слід берегти від бічних ударів (наприклад, при контакті з бордюрами). Для захисту боковин від деформації необхідно уважно стежити за внутрішнім тиском. Крім того, за ціною радіальні покришки дорожчі за діагональні.

Підсумувавши, можна сказати, що радіальні моделі безпечніші, оскільки гарантують високу стійкість і безпеку, відрізняються чудовими тягово-зчіпними характеристиками (на сухій та мокрій дорозі), захищені від випадкових пошкоджень.

Діагональні шини: плюси та мінуси конструкції

У порівнянні з радіальними діагональні покришки коштують набагато дешевше. Крім того, їх проста конструкція дозволяє легко проводити ремонт у разі механічного пошкодження (проколу, розриву, порізу).

Багато власників транспортних засобів віддають перевагу саме діагональним шинам через їх адаптивність. Такі колеса відмінно підходять для руху по пухкій та пересіченій місцевості, вони дуже міцні та витривалі. Завдяки цим властивостям вони добре служать, будучи встановленими на комерційний і сільськогосподарський транспорт.

Зрештою, за рахунок своєї конструкції (нитки корда розташовані в кілька шарів) покришки з діагональним кордом відмінно захищені від бічних ударів.

До недоліків відносять:

  •  слабку стійкість до перегріву – в результаті, при їзді у спекотні дні функціональність шин значно знижується;
  •  підвищена вага – масивний каркас підвищує опір коченню, а це означає, що зростає норма витрати пального та знижується динамічність шин;
  •  досить низька керованість - через нестабільну контактну пляму такі покришки гірше показують себе при вході в повороти та виконанні маневрів.

Компанії, що розробляють діагональні шини, блискуче отримали максимальну вигоду як з їх переваг, так і недоліків. Сучасні моделі з діагональним кордом застосовують для оснащення екскаваторів, багатотонних вантажних автомобілів, різного комерційного, будівельного та сільськогосподарського транспорту.

Набагато рідше такі шини можна побачити на колесах легкових автомобілів.

В асортименті інтернет-магазину Гума представлена чудова колекція різних шин для будь-яких потреб і типів транспорту. Зручна система фільтрів дозволить легко розсортувати товари за групами та категоріями, а досвідчені консультанти з радістю допоможуть зробити правильний вибір.

Доставка онлайн-замовлень здійснюється максимально швидко. Залежно від вашого побажання, покришки будуть доставлені до вказаного поштового відділення або прямо на домашню адресу.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення