Додаткові позначення на шинах

06 березня 2023 р.

Сучасні виробники автомобільної гуми намагаються забезпечити свою продукцію максимальною кількістю інформації. Це значно спрощує підбір та експлуатацію шин для автовласників. Навчившись читати маркування, можна одразу визначити базові характеристики та особливості кожної моделі.

Поряд з обов'язковими буквено-цифровими абревіатурами для позначення типорозміру, а також індексів швидкості та навантаження на боковині покришок часто виявляються додаткові символи. Слова, окремі літери та піктограми інформують про спеціальні можливості шини, її ключові переваги або унікальні умови використання.

Додаткове маркування на універсальних моделях

Багато шин, виготовлених з термостійкого компаунду, мають абревіатури M+S або 3PMSF. Ці написи на боковинах вказують різні властивості, тому їх не можна плутати.

M+S – це скорочення від Mud and Snow (бруд та сніг). Однак воно не дозволяє автомобілісту застосовувати цю шину взимку. Також воно не робить шину всесезонною. Часто таке позначення наноситься на літні шини, які демонструють відмінну керованість навіть у холодну погоду (але не за негативної температури).

3PMSF (сніжинка з трьома гірськими вершинами на фоні) – ознака справжньої всесезонної шини. Такі покришки добре працюють у різних погодних умовах.

Брендове маркування: спеціальні позначення виробників

На шини виробництва Мішлен, виготовлені за фірмовою технологією придушення шуму, нанесено слово ACUST (скорочено від Acoustic).

Покришки німецького бренду Континенталь одержують маркування ContiSeal (CS), якщо вони належать до категорії «безпрокольних». На внутрішній стороні є в'язкий шар, який затягує дрібні проколи і порізи. Це захист від втрати тиску. SelfSeal – Мішлен, SealInside (Seal Inside) – фірмова технологія Піреллі.

Ще одна технологія цієї компанії має назву ContiSilent. Вона дозволяє зменшити рівень дорожнього шуму. Маркування є повним словом ContiSilent.

Абревіатура SC наноситься на боковини шин, виготовлених із спеціального м'якого компаунду (Continental).

Позначення спеціальних можливостей: підвищена вантажопідйомність, особливості конструкції, унікальні властивості

При тому, що багато брендів запатентували власні розробки і тримають їх у таємниці, технології стали популярними і інші компанії змогли скопіювати їх принцип. Маркуванням SEAL, SLFS (SelfSeal) та SealInside можуть бути позначені будь-які шини, що мають внутрішній в'язкий шар. Така конструкція дозволяє усувати дрібні проколи до 5 мм.

Покришки, виготовлені з термостійкого компаунду, отримують абревіатуру AS (All Season). Однак це не є гарантією того, що вони по-справжньому всесезонні.

Шини з унікальним «дощовим» протектором можуть бути марковані:

  •  Aquatred;
  •  Aquacontact;
  •  Rain;
  •  Water;
  •  Aqua.

Моделі виробництва Унірояль з такими ж властивостями одержують піктограму у вигляді парасольки.

Всепогодні  покришки позначаються як AW (Any Weather).

Окрему групу становлять позначення комерційних шин та моделей з підвищеною вантажопідйомністю:

  •  C (Commercial) – гума для легковантажних автомобілів та мікроавтобусів. Додатковий індекс усередині типорозміру, що проставляється після посадкового діаметра;
  •  LT (Light Truck) – позначення шини, призначеної для легковантажних автомобілів та мікроавтобусів (аналог C, в основному використовується для США та Канади);
  •  RF (Reinforced) – покришки підвищеної вантажопідйомності, відрізняються від легковантажних з маркером З меншою кількістю каркасних шарів;
  • XL або Extra Load – посилена шина, індекс навантаження вищий, ніж у звичайних шин такого ж типорозміру на 3-4 одиниці індексу навантаження.

Покришки, схвалені американською установою Department of Transportation, мають свій маркер якості – DOT.

Асиметричні покришки мають спеціальні написи на боковинах, які допомагають правильно встановити їх – Inside/Outside.

Низькопрофільні покришки можна відрізнити за низькою висотою профілю (менше 50%) або маркуванням L замість цієї цифри в типорозмірі.

Слово "Radial" вказує на радіальну конструкцію корда шини.

Rotation - вказівка напрямку обертання колеса, також це слово може замінити стрілкою.

Технологія, що дозволяє шинам залишатися на ходу навіть при повній втраті тиску (RunFlat System Component), вже надзвичайно поширена. Різні компанії та бренди використовують свої власні позначення:

  •  RSC;
  •  Run Flat;
  •  RFT;
  •  SSR;
  •  ROF;
  •  RunOnFlat;
  •  ZP;
  •  XRP;
  •  DSST.

Завдяки цій технології (посилені бічні стінки) покришки здатні продовжувати рух при проколі, порізі або розриві.

Маркуванням SAG (Super All Grip) позначені шини підвищеної прохідності. Це означає, що вони мають максимально рельєфний протектор і відмінно підходять для бездоріжжя.

Якщо в конструкції покришок використано сталевий корд, вона маркується словом Steel.

Абревіатура SUV (Sport Utility Vehicles) широко використовується для позначення шин для кросоверів класу "спорт" та позашляховиків. Часто у такий спосіб маркується шина для важких повнопривідних автомобілів.

Безкамерні покришки можна дізнатися за маркуванням TL (Tubeless), а шини з камерою – по TT (Tube Type).

Щоб знайти індикатори зношування протектора, потрібно орієнтуватися на позначення TWI.

Залежно від виробника та типу зимові шиповані шини отримують наступне маркування:

  •  AD – алюмінієвий шип;
  •  BD – шип «Діамант Плюс» (маркування Continental);
  •  DD – шип із прямокутним сердечником з алмазною гранню;
  •  HD – гума ошипована відповідно до нових європейських правил (маркування Continental);
  •  MD - пластиковий шип з твердосплавним сердечником;
  • OD – шип із овальним сердечником;
  •  SD – шип із твердосплавним сердечником.

Існує такий параметр як норма шарування. Він свідчить про кількість шарів каркаса, від цього залежить міцність колеса. Зазвичай легкові моделі виготовляють з каркаса на 4 або 6 шарів, а легковантажні - на 6 або 8. Чим вища шарованість, тим жорсткішими і міцнішими стають покришки. Виробники використовують спеціальні позначення, щоб показати кількість шарів: 4-PR, 6-PR, 8-PR, 10-PR, 12-PR, 14-PR, 16-PR, 18-PR. Однак слід враховувати, що фактична кількість шарів може не відповідати вказаному на боковині.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення