Безпрокольні шини Run Flat: плюси та мінуси

16 травня 2022 р.

Все частіше в асортиментах різних брендів з'являються так звані «безпрокольні» моделі - покришки з унікальною конструкцією та вражаючими властивостями. Як випливає з назви, - ці шини стійко витримують навантаження та удари, а також несприйнятливі до механічних пошкоджень, таких як порізи, проколи та розриви.

Покришки даного типу можна порекомендувати автомобілістам, які високо цінують безпеку та комфорт. Захист від проколів позбавляє водія необхідності змінювати колесо в той же момент, коли воно постраждало. У нього з'являється додатковий час та можливість спокійно доїхати додому або до ремонтної майстерні.

Компанії використовують власні назви для технології, яка дозволяє створювати «безпрокольну» гуму, але найчастіше застосовується словосполучення RunFlat. Його можна перекласти, як їзда на спущеній шині. Існує загальноприйнятий символ, що позначає додаткові можливості моделі – абревіатура RSC, що міститься в колі. При вивченні нашого каталогу ви можете побачити наступні скорочення: Goodyear Run On Flat, Nokian Run Flat, Bridgestone RFT, Kumho XRP, Toyo TRF, Continental SSR, Michelin ZP.

Як влаштовані і що «можуть» шини Ран Флат

Варто уточнити, що насправді покришки, все ж таки отримують проколи. Просто вони спроектовані таким чином, щоб залишатись функціональними навіть у разі серйозного пошкодження. Завдяки багаторічним дослідженням та експериментам майстри різних брендів створили три основні типи технологій, що продовжують термін служби гуми після проколу:

  • самогерметизуючий прошарок;
  • посилені боковини;
  • системи додаткової підтримки.

Відмінним прикладом шин, що самогерметизуються, є моделі виробництва Континенталь. Технології NailGard і GenSeal мають на увазі нанесення на внутрішній бік покришок спеціальної в'язкої речовини. Вона працює за принципом герметика, обволікаючи предмети, які пробивають протектор. Через це іноді цвях або дріт застряють у колесі. Однак шина залишається функціональною, рівень тиску не знижується і водій може продовжувати рух. Дрібні отвори швидко затягуються, але великі дірки та поздовжні порізи в боковинах можуть становити небезпеку. Перевага методики в дешевизні та доступності. Покришки з такою функцією можуть бути встановлені на звичайний диск, а у разі великої кількості пошкоджень їх можна відремонтувати.

Недоліком є ​​ризик повільної розгерметизації шини. Зокрема, якщо мала місце незначна деформація коліс і гума стала відходити від обода. Також споживачі зазначають, що в холодну пору року моделі з шаром, що самогерметизується, менш ефективні.

Шини, які витримають будь-яке навантаження

Покришки, виготовлені за технологією посилених боковин, набагато надійніші у всіх сенсах. Вони мають унікальну конструкцію, яка значно відрізняється від пристрою звичайних шин.

Високоміцні вставки, вмонтовані в боковини, запобігають зминання шин після проколу. Тобто навіть при повній розгерметизації колеса зберігають свою форму і чудово виконують всі функції. Звичайно, користуватися проколотими шинами нескінченно не можна. Рано чи пізно їх потрібно замінити. Виробники говорять про різні терміни та рівні навантажень: порожній автомобіль з водієм може пройти до 250 км, якщо є пасажири або вантаж, дистанція скорочується до 80 км. Крім того, діє обмеження швидкості. Максимальний кордон – 80 км/год.

Важливий момент, який слід обов'язково врахувати всім, хто планує купити шини Ран Флат, полягає в тому, що без спеціальної системи оповіщення водій може зовсім не помітити проколу. Тому «безпрокольні» покришки можна встановлювати виключно на транспорт, оснащений електронною системою контролю тиску.

Отже, підсумувавши, можна виділити переваги моделей Ран Флат:

  • позбавляють автовласника необхідності возити із собою запаску (зниження маси авто, економія місця в багажнику);
  • можуть бути встановлені на будь-який колісний диск;
  • гарантовано витримують усі можливі види пошкоджень (дрібні та великі проколи, порізи, розриви).

Описуючи переваги, слід зазначити і недоліки. До списку «мінусів» можна включити такі особливості:

  • неможливість ремонту за винятком деяких моделей Гудієр та Данлоп;
  • необхідність обладнання транспортного засобу системою контролю тиску;
  • підвищена вага коліс (за рахунок укріплених бічних стінок);
  • збільшення навантаження на деталі підвіски (можливе прискорене зношування цього вузла).

Нерідко автомобілісти, які змінюють звичайні покришки на «безпрокольні», відзначають зниження керованості та стійкості свого транспорту. Це пов’язано з підвищеною жорсткістю боковин. Щоб повернути впевненість та контроль над автомобілем, достатньо почекати, доки сформуються нові навички.

Броновані шини

Третій тип технологій, які використовуються для виробництва «безпрокольних» шин - це системи додаткової підтримки. Суть методики у цьому, що всередину покришок встановлюється жорсткий елемент. Він захищає модель від деформацій у разі втрати тиску. Зазвичай, додаткову підтримку забезпечує спеціальний металевий обруч. Як правило, цей вид шин застосовують для оснащення броньованих авто. Це надзвичайно міцна конструкція, здатна витримати вражаючі навантаження. Після проколу всі показники шини залишаються незмінними під час руху на дистанцію до 200 км.

Експерти попереджають, що ці шини неможливо встановити на звичайний диск. Монтажем займаються досвідчені фахівці на спеціалізованих станціях. Також необхідно пам'ятати, що дані моделі мають чималу вагу та вартість. Щоб їхня робота була максимально ефективною, автовласнику знадобиться система контролю тиску та адаптована підвіска.

Як підібрати та купити покришки із захистом від проколів онлайн

У нашому інтернет-магазині ви знайдете відмінний вибір найкращих «безпрокольних» моделей, випущених всесвітньо відомими компаніями. Вся продукція сертифікована та відповідає міжнародним стандартам якості.

Підбираючи зимову гуму, ви можете віддати перевагу розробкам Континенталь, Бріджстоун, Нокіан або Ханкук. Витривалі та надійні шини Continental IceContact 2 з рельєфним протектором та потужними боковинами забезпечать вражаючу стійкість на слизькому та обледенілому покритті. Неймовірно популярна модель вдало поєднує в собі параметри ціна/якість, а технологія RunFlat (точніше фірмова розробка ContiSeal) гарантує водієві впевненість у будь-якій ситуації. Уваги також гідні покришки Bridgestone Blizzak RFT, Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 SUV та Hankook Tire Winter I*Cept Evo 2.

У літньому асортименті однією з найбільш затребуваних стала шина MICHELIN Primacy 3. Вона може похвалитися паливною економічністю, дуже короткою гальмівною дистанцією та чудовими тягово-зчіпними властивостями. В якості альтернативи підійдуть моделі Continental ContiPremiumContact 5, Nokian Tyres Hakka Blue 2 або Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3.

Коментарі
До цієї статті поки що немає коментарів
Додати коментар
Не йдіть — купуйте
прямо зараз зі знижкою!
PEKDO
Введіть промокод під час оформлення замовлення